برنامه های آمایش سرزمین جدی گرفته نشده است

به گزارش بلاگ پو، تهران- خبرنگاران- استاد جامعه شناسی شهری مقابله با بلایای طبیعی را نیازمند برنامه ریزی بلندمدت دانست و گفت: در سطح کلان باید برنامه ریزی های منطقه ای، آمایش سرزمین و طرح های کالبدی مورد توجه قرار گیرد در حالی که هیچ گاه جدی گرفته نشده است.

برنامه های آمایش سرزمین جدی گرفته نشده است

پویا علاءالدینی روز آدینه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی خبرنگاران اضافه نمود: برنامه های آمایش سرزمین و طرح های کالبدی هیچ گاه به ثمر نرسیده و اجرایی نشده اند.

وی اعلام نمود: سیل مانند زلزله نیست؛ قبل از وقوع سیل می توان آن را پیش بینی کرد. سیستم های هشداردهنده، هواشناسی و آب سنج ها می توانند به وسیله وسایل ارتباطی مدرن وقوع سیل را پیش بینی نمایند.

استاد دانشگاه تهران گفت: مقیاس های طرح های کالبدی و آمایش سرزمین مهم است زیرا میزان دقت آنها را نشان می دهد. اگر بخواهیم آمایش سرزمین اصولی داشته باشیم، نقشه های پهنه بندی سیل باید تهیه گردد. اینها دانش جدیدی نیست اما وقتی به آن عمل نگردد، به این روز گرفتار می شویم.

علاءالدینی اضافه نمود: رشد جمعیت و گسترش سکونت گاه ها و شهرها، سطح زیرکشت برای تامین غذا را افزایش داده و این توسعه ناپایدار، مشکلاتی را در پی داشته است؛ نخست اینکه کاربری اراضی تغییر یافته و این مساله بر شدت سیلاب ها اثرگذار است همچنین جنگل زدایی، تجاوز به حریم رودخانه ها و بستر سیلاب ها نیز وضعیت را در مواجهه با سیل بدتر نموده است.

وی اعلام نمود: ممکن است بسیاری از رودخانه ها برای مدت های طولانی خشک باشند و آب در آنها جریان نداشته باشد اما در واقع جهت آب است. در این جهتها ساخت و ساز اجرا شده و مردم زندگی خود را در جهت آب بنا نموده اند.

علاءالدینی گفت: از سویی دیگر، به دلیل زمین خواری ها و ساخت و سازهای انبوه غیرمجاز و غیراصولی، شن ها و ماسه ها از کف رودخانه ها برداشت شده است و این برداشت ها بر شدت وقوع سیل می افزاید.

استاد دانشگاه تهران با تاکید بر تغییر رویکرد در اقتصاد سیاسی گفت: زمین خواری ها، جنگل خواری ها و رودخانه خواری ها موجب افزایش خسارات سیل شده، این در حالی است که قانون جامع حدنگار کاداستر اجرا نشده است. اکنون زمان مناسبی برای مقابله با فسادهایی از این قبیل است و باید تاب آوری مردم در حوزه های غیررسمی، بومی و هشداری برجسته تر گردد.

وی درباره تاثیر سد بر شدت سیل گفت: احداث سدها هرچند جنبه مثبت دارد اما جنبه منفی آن این است که وقتی سد احداث می گردد، به این معنا است که منطقه ای خشک شده و آب در یک منطقه دیگر جمع می گردد. این روند می تواند امکان سیل را افزایش دهد.

این استاد برنامه ریزی شهری اعلام نمود: سهم عوامل انسانی در وقوع بلایای طبیعی بسیار زیاد است و مقصر اصلی انسان ها هستند که در مقابل طبیعت ایستاده اند در حالی که باید برای رویارویی با طبیعت آمادگی داشته باشند.

علاءالدینی با اشاره به مولفه های سازه ای و غیرسازه ای پیشگیری از وقوع سیل گفت: در سطح اجتماع، برای مقابله با بلایای طبیعی باید نهادسازی گردد، همه مطلع و آشنا باشند، مانور برگزار گردد و اقدامات سازمان یافته جمعی برای مقابله با خسارات تدارک ببینند.

استاد دانشگاه تهران اضافه نمود: نهادهای مردمی می توانند اقدامات پیشگیرانه انجام دهند همچنین در زمان وقوع حادثه نیز اثرگذار باشند و اقدامات توسعه ای به وسیله آنها انجام گردد. در چنین شرایطی، هشدار غیررسمی می تواند نجات بخش باشد و این در حالی است که اکنون سیستم یاری ها و اقدامات سازمان یافته نیست.

علاء الدینی با تاکید بر افزایش تاب آوری اجتماعی مردم سیل زده گفت: هر جامعه ای باید بتواند به درستی برای خود برنامه ریزی کند تا در صورت وقوع حوادثی از قبیل زلزله، سیل یا رانش زمین زیاد صدمه نبیند، اگر این اتفاقات رخ داد به سرعت بتواند تبعات و آثار سوء آن را کاهش دهد و خود را بازسازی کند همچنین از تجربیات درس بگیرد تا در صورت تکرار حوادث بتواند بهتر مدیریت کند.

وی ادامه داد: جامعه مدنی، رسانه ها، نهادها و دستگاه های متولی باید سعی نمایند تاب آوری اجتماعی برای مقابله با اثرات سوء سیل را ارتقا دهند تا در موارد مشابه بعدی آثار آن کاهش یابد.

اجتمام*3229*1834*1883

dorezamin: دور زمین | سفر به دور زمین هیچوقت اینقدر آسون نبوده! تور لحظه آخری، تور ارزان، اروپا، تور تایلند، تور مالزی، تور دبی، تور ترکیه

منبع: ایرنا
انتشار: 23 آبان 1400 بروزرسانی: 23 آبان 1400 گردآورنده: blogpo.ir شناسه مطلب: 6080

به "برنامه های آمایش سرزمین جدی گرفته نشده است" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "برنامه های آمایش سرزمین جدی گرفته نشده است"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید